Search

Java - 1

16 Ocak 2015 Cuma

Bilgisayar
Bilgisayar, dış ortamdan verileri alan, aldığı verileri işleyen ve işlenmiş verileri dış ortama veren elektronik cihazlardır.
Bilgisayar Donanımı
Bilgisayar donanımı, bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır.
Donanımlar

DONANIM

İşlemci (Merkezi İşlem Birimi, MİB veya CPU): Bilgisayarın tüm diğer donanım birimlerini yönetir. Aynı zamanda bilgisayarda program komutlarının çalıştırıldığı ve tüm matematiksel ve mantıksal işlemlerin yapıldığı birimdir.
Sabit Disk (Hard Disk): Bilgisayarda bulunan bütün yazılımların (yani işletim sistemi, program ve belgelerin) kayıtlı olduğu birimdir. Yani bilgisayarın hafızasıdır. Bu yazılımlar bilgisayar kapatılsa dahi, biz silmediğimiz sürece hard diskten silinmezler.
Ana Bellek (RAM): Bilgisayarda herhangi bir anda çalıştırılmakta olan yazılımların ve üzerinde çalışılan belgelerin kayıtlı tutulduğu birimdir. Bilgisayarı kapat komutu verildiğinde, bu belge ve programlar hard diske kaydedildikten sonra ana bellekten silinirler.
Bir programı çalıştırmak istediğimizde bilgisayar önce bu programın bir kopyasını hard diskten ana belleğe kopyalar ve programımız işlemci tarafından buradan komut komut alınıp işletilir. Bir programın yürütülen her bir adımına komut denir. Yani bir program aslında komutlar bütünü olarak adlandırılabilir.
Monitör (Ekran): Bilgisayarda çalıştırılan programların sonuçlarını görmemizi sağlayan birimdir.
Ekran kartı: Ekrana yansıması istenen bilgilerin monitöre gönderilmesini sağlayan donanım birimidir.
Klavye: Bilgisayara emirlerimizi tuşlarına basıp yazarak verebileceğimiz bir donanım birimidir.
Fare: Klavyenin benzeri işlev gören fakat ondan daha pratik kullanılabilen bir birimdir. Farenin ekranda görünen bir işaretçisi vardır; bu işaretçi biz fareyi hareket ettirdikçe hareket eder. Ekranda görülen nesnelerin üzerine farenin işaretçisini getirip sonra da farenin tuşlarına basarak istediğimiz işlemleri yapabiliriz.
Anakart (Mainboard): İşlemci, ana bellek, ekran kartı gibi bir çok donanım biriminin üzerine monte edildiği ve bilgisayarın iskeleti sayılabilecek önemli bir birimdir.
Disket Sürücü: Disketlere dosya kaydetmeye ve kayıtlı olanlara da ulaşmayı sağlayan birimlerdir.
Güç Kaynağı: Güç kaynağının görevi, elektrik prizinden gelen 220 voltluk AC elektriği bilgisayarın elektronik cihazlarının ihtiyacı olan 3-15 volt aralığındaki DC değerlere düşürmektir. Yani bir bakıma adaptörlük vazifesi yapmaktır.
Kasa: Bilgisayardaki anakart, sabit disk, disket sürücü, CD sürücü gibi donanımların üzerine monte edildiği koruyucu birimdir. Kasa bir bakıma bilgisayarın kaportası sayılır.
Kart Çıkışları: Bilgisayara takılı olan kartların (ekran kartı gibi) çıkışları, bilgisayar kasasının arka kısmından görünür. Bu çıkışlara, o karta ait kablolar takılır. Örneğin ekran kartının kasa dışında kalan çıkışına, monitörden gelen görüntü kablosu takılır.
Bağlantı Noktaları: Kasanın arka kısmında kart çıkışları haricinde, paralel port, seri port ve usb port olarak adlandırılan bağlantı noktaları da vardır. Bunlar doğrudan anakarta bağlıdır ve bilgisayara dışarıdan cihaz bağlanabilir.
Örneğin Paralel porta yazıcı veya tarayıcı; seri portlara ise modem veya fare gibi cihazlar bağlanabilir. Günümüzde ise usb portu yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve paralel ve seri portların yerini almıştır. Çünkü hem onlardan çok daha hızlıdır hem de onlardan daha çok cihaz bağlamak mümkündür. Yeni bilgisayarlarda usb portları bilgisayar kasasının ön tarafında da bulunmaktadır.
Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit-CPU)
*Mikroişlemci, bellekten komutları okuyan, çalıştıran ve giriş-çıkışcihazlarını kontrol eden birimdir.
*Bilgisayarın beynidir denilebilir.
*Bilgisayar içerisinde olan işlem akışlarını kontrol eder ve düzenler.
*Bütün matematiksel ve mantıksal işlemleri gerçekleştirir

Bellek (Memory)
Ortak giriş/çıkışlara, yazma ve okuma kontrol sinyallerine sahip eşit uzunluktaki saklayıcıların bir tüm devre içerisinde sıralanmasıyla hafıza (bellek) yapısı elde edilir. Çeşitli türleri mevcuttur:
•Salt Okunur Bellekler(ROM)
Salt Okunur Bellekler (Read Only Memory-ROM)
–Programlanabilir Salt Okunur Bellekler (PROM)
–Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellekler (EPROM)
•Oku/Yaz Bellekler(RAM)
–Statik Oku-Yaz Bellekler (SRAM)
– Dinamik Oku-Yaz Bellekler (DRAM)

Salt Okunur Bellek
(Read Only Memory-ROM)
Üzerindeki veriler sadece okunabilir, yazılamaz.
• Kişisel bilgisayarlar
•Sabit programla çalışan bilgisayarlar
•Sistem programlarında kullanılır.

Oku-Yaz Bellekler
(Random Access Memory-RAM)
•Veriler elektriksel olarak depolanırlar.
•Güç kesilmelerinde üzerindeki veriler kaybolur.



Bellek Düzeni
Bellek tümdevresinin kapasitesi arttıkça kullanılacak uç sayısı da logaritmik olarak artmaktadır.
Temel bellek birimi gözedir.
Gözelerin yanyana gelmesiyle gözler oluşur.
Gözelerin bir araya gelmesiyle de bellek oluşur

Veri Depolama Aygıtları
1- Birincil Depolama Aygıtları (Main Memory)
• Hızlı Erişim Süresine Sahiptirler
• Fiyatı daha fazladır.
•Daha küçük kapasiye sahiptir

2. İkincil Depolama Aygıtları (Seconday Memory)
• Erişim süresi daha uzundur.
• Fiyatı daha düşüktür
•Daha büyük kapasitededir.

Birincil Depolama Aygıtları
• Yarıiletken teknolojisini kullanırlar.
•Bir hafıza chip’i çok büyük ölçekte transistör ve diğer elektronik elemanların birleşiminden oluşur.
• Erişim süreleri nano saniyeler mertebesindedir.

Birincil Depolama Aygıtları
• Yarıiletken teknolojisini kullanırlar.
•Bir hafıza chip’i çok büyük ölçekte transistör ve diğer elektronik elemanların birleşiminden oluşur.
• Erişim süreleri nano saniyeler mertebesindedir.

Bilgisayar Yazılımı
(Software)
Bilgisayar Programı (Computer Program): Belli sırada komutların bir araya gelmesiyle oluşur.
Dokümantasyon (Documentation) : Programın fonksiyonlarını açıklar.
Sistem Yazılımı(Sytem Software): Donanım üzerinde gerçekleşen hareketleri koordine eder. (Kişisel ve ağ işletim sistemleri)
Bilgisayar, donanım ile sistem yazılımının bir araya gelmesiyle bir anlamlılık ifade eder.
Uygulama Yazılımı (Application Software): Belirli bir amaç için geliştirilmişolan ve kullanıcıya yardımcı olan yazılımlardır. (Kelime işlem programları, elektronik tablolama programları, veri tabanları, mail programları ….)
İşletim Sistemleri
(Operating Systems)
Temel donanım işlemlerini gerçekleştirirler. Örn: Klavyeden verilerin alınması ve işlenmiş verilerin ekrana veya yazıcıya basılması gibi.
Kullanıcı ve donanım arasında bir arayüz oluşturular. Bu sayede kullanıcı donanımın detaylarını bilmeden sistemi kullanabilir.
Mantıksal hafızayı fiziksel eşdeğerine çevirir ve aynı zamanda bu hafızanın etkin olarak yönetimini sağlar.
İşletim sistemi üzerinde koşan görevleri yönetir. Bilgisayar kaynaklarını bu görevler arasında paylaştırır.
Bilgisayarın dış dünya olan iletişimini sağlar. (Çevresel aygıtlar, internet..)
Sistemdeki dosya yönetimini sağlar
Uygulama Yazılımı
(Application Software)
Kelime İşlem Programı : Örneğin Word
Elektronik Tablolama Programı : Örneğin Excel
Grafik Programı : Örneğin Photoshop , Paint
Elektronik Haberleşme Programı : Chat

Programlama Dilleri
Bilgisayar makine dilinde yazılmış komutları çalıştırabilir. Bu dilde yazılmış komutlar binary formdadır.
Programcı tarafından komutları ikili biçimde temsil etmek zaman alıcı ve dikkat gerektiren bir işlem olduğundan komutların İngilizce’deki kısaltmaları kullanılarak temsil edilirler. Buna sembolik gösterim
(mnemonic) denir.
Programcı tarafından sembolik gösterim şeklinde yazılan komutlar dönüştürücü(assembler) kullanılarak makine kod karşılıklarına dönüştürülür.
Kaynak kodu, makina koduna dönüştürür.
Birkaç farklımodülü bir araya getirir.
Sık kullanılan fonksiyonlar,rutinler geliştikçe, program yazımı sırasında kısaltmalar yerine İngilizce’deki bazı deyimler kullanılmaya başlanmıştır. Böylece program yazımı daha kolay bir hale gelmiştir. Örn: Fortran, Pascal, C, C++
Yazılan kodlar, o dilin derleyicisi tarafından makine kodlarına dönüştürülmektedir.
Böylece herhangi bir programlama altyapısı olmayan kişiler için de program yazımı kolay bir hale gelmiştir.
 BİR BİLGİSAYARIN ÇALIŞMASI
Bir bilgisayar düğmesine basılıp açıldığında ilk önce anakart üzerinde bulunan BIOS (veya ROM bellek) adı verilen çip devreye girer. Bu çip öncelikle bilgisayarın donanımını test eden bir açılış testi (POST) yapar. Klavye, ekran kartı, RAM gibi birimler var mı, düzgün çalışıyor mu vs. Bir problem varsa yazıyla veya sesle uyarır. Yoksa hard diskten işletim sisteminin ana belleğe yüklenmesini temin eder ve bilgisayarın kontrolünü işletim sistemine devreder. Artık bilgisayar işletim sisteminin kontrolünde bizim kullanımımıza hazırdır. Bundan sonra klavye ve fare ile vereceğimiz komutları işletim sistemi algılar ve gerekli işlemleri ya kendisi yapar veya donanım birimlerine yaptırır.
Örneğin bir programı klavye veya fare yardımı ile çalıştırmaya kalktığımızda, işletim sistemi bu programın hard diskte kayıtlı olduğu yeri bulur ve bir kopyasını ana belleğe kaydeder. Daha sonra programın komutlarını ana bellekten teker teker işlemciye gönderip işletilmesini sağlar.
BİLGİSAYAR I/O (İNPUT/OUTPUT) CİHAZLARI
Yukarıdaki sayılan birimlerin dışında kalan donanım birimleri bilgisayara ihtiyaca göre takılan aksesuar sayılabilecek donanım birimleridir. Bunların olmaması bilgisayarın çalışmasına engel olmaz; fakat o donanım biriminin yokluğundan dolayı bilgisayara bazı şeyleri yaptıramayabiliriz. Bu donanım birimlerini inceleyelim:
Ses kartı: Bilgisayar kasasında eskiden beri basit sesler elde etmeyi sağlayan speaker adı verilen bir birim vardır. Kaliteli ses elde etmek içinse ayrı bir donanım birimine ihtiyaç vardır. Bunun için ses kartları kullanılır. Ses kartından elde edilen sesler bize hoparlörler vasıtasıyla ulaşır.
CD Sürücü: CD’leri kullanmamızı sağlayan birimlerdir. CD’leri sadece okuyabilen ve hem okuyup hem yazabilen modelleri bulunmaktadır.
DVD Sürücü: CD sürücülerin gelişmiş modelidir. DVD denilen ve CD’lere benzer birimleri kullanabilmeyi sağlar. DVD sürücüler CD’leri okuyabilir hatta bazı modelleri yazabilir, fakat CD sürücüler DVD’leri okuyamaz.
Fax/Modem: Bilgisayarın fax işlevini görmesini ve aynı zamanda İnternete bağlanabilmesini sağlayan donanım birimidir. Bilgisayarın kasasına içeriden (dahili, kart gibi) ve dışarıdan (harici) takılabilen iki tipi mevcuttur.
TV ve Radyo Kartı: Bilgisayarlardan TV izlemeyi ve radyo dinlemeyi olanaklı kılan kartlardır.
Ağ (Ethernet) kartı: Aynı odada veya aynı binada bulunan bilgisayarların, birbirinin program, yazıcı ve Internet gibi kaynaklarını paylaşmalarını sağlayan donanım birimidir. Ağ kartı bulunan bilgisayarlar birbirine ağ kablolarıyla bağlıdır.
Disket (Floppy Disk): Bir bilgisayardan diğerine program kopyalamak için içerisine dosya kaydedebileceğimiz veya hard diskimizdeki dosyalarımızın yedeklerini tutmamızı sağlayacak birimlerdir. Kapasiteleri düşüktür. Fazla güvenli değildirler.
CD: CD’lerin kapasitesi disketlerden yüzlerce kat fazladır ve daha güvenlidir. CD’lerin sadece fabrika ortamında kaydedilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan (CD-ROM); bizim bir defalığına kaydedebildiğimiz ve bir daha silinmeyen (CD-R); ve disketler gibi defalarca kaydedip silinebilen (CD-RW) 3 türü bulunmaktadır.
DVD: CD’lerin daha gelişmiş modelidir. Kapasiteleri CD’lerden 10-30 kat arası daha fazladır. CD’ler gibi kaydedilebilen modelleri vardır.
Yazıcı (Printer) : Bilgisayarımızdaki dokümanların kağıda çıktılarını almamızı sağlayan birimlerdir. Kaliteli çıktı veren lazer (siyah) tipleri vardır. Daha çok bürolarda kullanılır. Lazerlere yakın performans sağlayan mürekkep püskürtmeli (renkli) modelleri ise daha çok evlerde kullanılır. Genelde muhasebecilerin kullandığı ve düşük kalite çıktı veren nokta vuruşlu tipleri de mevcuttur.
Tarayıcı (Scanner): Yazıcının tersi işlev görürler. Kağıt üzerindeki resim, yazı gibi nesneleri bilgisayar ortamına aktarmayı sağlarlar.
Çizici (Plotter): Mühendis ve mimarların kullandığı büyük ebatlardaki grafik ve çizimleri kağıda basmayı sağlayan cihazlardır. Bir bakıma özel yazıcılardır.
BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ
Bugün telefon, telgraf, radyo ve televizyon gibi araçların yanı sıra bilgisayar da iletişim amacıyla kullanılmaya başlanmış önemli bir iletişim aracıdır. Bilgisayarın iletişim aracı olarak kullanılması bilgisayar ağları ile olanaklı olmaktadır. 1969 yılında ilk geliştirilen bilgisayar ağıyla yalnız dört bilgisayar arasında bağlantı kurulabilirken, bugün bir bilgisayar ağı ile değişik ve birbirinden uzak yerlerde kurulu bulunan binlerce bilgisayar arasında iletişim sağlanabilmektedir.
Bilgisayar Ağı Nedir?
 Bilgisayar ağı, birden çok bilgisayarın birbirine bağlanması ile oluşturulmuş bir veri aktarım ya da iletişim sistemidir.
 Birden çok bilgisayarın, çeşitli iletişim ortamları vasıtasıyla, kaynakları paylaşmak üzere, birbirleri ile iletişim kurduğu ortamdır.
 İki ya da daha çok bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (network) denir. Ağ içindeki bilgisayarlar birbiriyle iletişim kurabilirler ve veri paylaşırlar.
Neden Bilgisayar Ağlarına İhtiyaç Duyulur?
Kaynak paylaşımına ve iletişime ihtiyaç duyulan her yerde bilgisayar ağları kullanılmaktadır. Böylece dosyaların, donanımların ve yazılımların güvenli ve verimli kullanımı sağlanabilir. Bilgisayarlar arasında ağ kurulması ayrıca yönetim ve destek görevlerinin de kolayca yapılmasını sağlar. Ağ yöneticisi tek bir yerden ağ üzerindeki diğer bilgisayarları yönetebilir. Örneğin bir programı yüklemek ya da kullanıcının bir sorunu gidermek için kullanıcının bilgisayarına gitmeye gerek kalmadan ağ üzerinden (uzaktan) müdahale edilebilir.
Yerel alan ağları (Local Area Networks-LAN):
Genelde tek bir bina içerisinde kurulan ağları tanımlar. LAN için temel amaç aynı yapı içinde kullanılan bilgisayarların bazı donanımları paylaşmasını, ortak çalışma ortamını sağlayarak zamandan tasarruf edilmesi sayesinde bilginin hızlı bir şekilde okunması ve işlenmesini sağlamak.

Metropolitan Alan Ağları (Metropolitan Area Networks-MAN):
Daha geniş bir bilgisayar ağ grubunu kapsar. Metropolitan adıyla anılmasının sebebi, bu tür ağların genelde bir şehrin tümünü veya büyük bir kısmını kapsıyor olmasıdır.
Geniş alan ağları (Wide Area Networks):
Geniş alan ağları ülkenin veya dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış yerel alan ağlarını ya da metropolitan alan ağlarını birbirlerine bağlar.
Kullanım amaçlarına göre ağlar farklı isimler ile gruplandırılabilir: Eğitim amaçlı bilgisayar ağı,Güvenlik amaçlı bilgisayar ağı, Ticari amaçlı bilgisayar ağı, Özel amaçlı bilgisayar ağı, vb.
Ağ (Network) Topolojileri
Bir ağdaki bilgisayarların nasıl yerleşeceğini, nasıl bağlanacağını, veri iletiminin nasıl olacağını belirleyen genel yapıdır.
 Fiziksel topoloji: Ağın fiziksel olarak nasıl görüneceğini belirler (Fiziksel katman) OSI 1. katman
 Mantıksal topoloji: Bir ağdaki veri akışının nasıl olacağını belirler (Veri iletim katmanı) OSI 2. Katman
Hyperlink nedir?
Link; İnternet sayfalarında hypertext kullanılarak kullanıcının başka bir web sayfasına ya da uygulamaya yönlenmesini sağlayan bağlantılara verilen isimdir.
Hyperlink; Asp.net'te link oluşturmak için kullanılan kontrole verilen isimdir.
Hyperlink niçin kullanılır?
HyperLink metin veya resim linki oluşturmak için kullanılır.
Html nedir?
HTML (Hyper-Text Markup Language) internetin standartlaşmış etiketleme dilidir. Günümüzdeki web sitelerinin neredeyse tamamının, bilgisayarımızdaki internet tarayıcılarında (örn: Internet Explorer, Firefox) görüntülenebilmeleri bu dil sayesinde mümkündürhtml
Bir web sitesi hazırlamak için HTML bilmek tasarımcının lehinedir, bunun yanında HTML kodlarını kendi otomatik olarak üreten ve size tamamen görsel olarak sayfa tasarlama imkanı veren yazılımlar da mevcuttur. microsoft Frontpage ve adobe Dreamweaver en bilinen görsel web sitesi hazırlama(WYSIWYG) yazılımlarıdır.
WWW Nedir, Ne Demektir?
(İsim) WWW yani ‘World Wide Web’ internet ortamında bilgi sunumu, aktarımı ve paylaşımını sağlayan servistir.
Türkçe karşılığı ise ‘dünya çapında ağ servisi’ olarak ifade edilebilir.
Web kavramını bulan Tim Berners Lee, Cern’de yaptığı çalışmalar sonucu internet dünyası için bir devrim gerçekleştirmiştir. Web servisleri internete paralel olarak 1994 yılından bu yana hızla büyümekte ve insanlara hizmet vermektedir.

COPYRİGHT (Tüm Hakları Sinan Akarsu Tarafından Saklıdır)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder